2015. március 20., péntek

Rikottas-rebarbaras pite

Az utobbi idoben tobbet foztem elmeletben, mint gyakorlatban.
Veletek is elofordul, hogy szivesebben olvasgatjatok a recepteket, minthogy kivitelezzetek oket?
Nalam a tel tipikusan ilyen idoszak.

Na de aztan tortenik valami, megjelennek a tavasz elso jelei, es kedvem tamad alkotni valamit a konyhaban.

Akkor vegigfuttatom a fejemben, miket lattam, olvastam, kivalasztom az eppen nekem tetszot, es elkeszitem - mindannyiunk legnagyobb oromere :)

Az idei elso kedvenc suti a cimben jelzett rikottas-rebarbaras pite, ami egyreszt irto finom, masreszt tudom, felvet nehany kerdest :)



Amikor a tesomnak megemlitettem, mit sutottem, csak ket kerdese volt.
1. Mi az a ricotta?
2. Mi az a rebarbara? :)
 
 
1. Ricotta

 reszletes leiras itt.

2. Rebarbara

 reszletes leiras itt.


Ha mar mindent tudtok, akkor johet a recept :)

Hozzavalok

A tesztahoz
175 g liszt
100 g vaj (15 percre a fagyasztoba dobva)
2 ek porcukor
1 ek mandula
1 tojassargaja

A toltelekhez (2 adaghoz)
200 g friss rebarbara (kb. 5 cm hosszura vagva, illetve ha nagyon vastagok, akkor 2-be, 3-ba vagni)
vanilia
1 ek cukor
250 g ricotta
75 g cukor
2 tojas
100 ml habtejszin

Elkeszites (ne riasszon vissza a sok karakter, igyekszem mindent reszletesen leirni, de roppant egyszeru az elkeszites :))

1. Tapasztalt konyhatunderek lathatjak a pite hozzavaloibol, hogy linzer tesztat fogunk kesziteni.
Egy talba kimerjuk a lisztet, hozzaadjuk a porcukrot, illetve a jol lehutott vajat. Utobbit kockakra vagjuk, es ugy adjuk a liszthez. Ket kezzel addig morzsoljuk a tesztat, amig az egesz egyseges morzsas allagot produkal.
(Itt meg nem kell formalhato allagunak lennie!)
2. Kettevalasztjuk a tojast feherjere es sargajara. A sargajat egy kiskanal hideg vizzel elkeverjuk, ugy adjuk a lisztes keverekhez. Beleszorjuk a kanalnyi mandulat, es megint a kezunket hasznalva egy szep, nagy, homogen gombocot gyurunk bele (ez mindossze 2-3 percet vesz igenybe).
Folpakba vagy alufoliaba csomagoljuk es 15 percre a hutobe tesszuk. (nem tovabb, mert a vaj ugy megdermed, hogy nincs ember, aki utana sutit tudna csinalni belole :))
3. Amig a teszta a hutoben pihen, elkeszitjuk a rebarbarat. Annak erdekeben, hogy megorizze szepseges szinet, nem fozzuk, hanem atsutjuk. (szoszok, vagy fagylaltok keszitesehez szoktuk fozni is a rebarbarat, de akkor elvesziti a szinet, es az allaga is leginkabb plotty lesz :))
Szoval tedd a rebarbara csikokat egy sutopapirral belelt tepsire, 1 ek vanilias cukorral szord meg oket, es 15 percre dobd be az elomelegitett sutobe (160 fok). Mire kesz, a tesztat is ki lehet venni a hutobol!
4. A tesztat egy kivajazott piteformaba teszem - en a kezemmel szoktam beleegyengetni, nem bajlodok sodrofaval, felesleges. Szepen elnyomkodom, es ugy formazom, hogy hagyok neki egy kis peremet. Sutopapirt teszek a tetejere, es valami nehezekkel rabirom a kozepet, hogy sules kozben ne nojon meg. Hasznalhatsz szarazbabot, rizst, vagy a kimondottan erre a celra kitalalt keramia sutobabot.
15 percre igy, meg a toltelek nelkul sutobe dobjuk - ezt hivjuk vakon sutesnek.
5. Mikozben sul a linzer, egy talba osszekeverjuk a rikottat a cukorral, tojassal es a habtejszinnel.
6. 15 perc utan kivesszuk a sutobol, a nehezeket eltavolitjuk es beleontjuk a rikottas toltelek felet, elrendezzuk a tetejen a rebarbarakat, es ujabb 20 percre visszadobjuk a sutobe - immaron utoljara :)





Amint latjatok, a rikottas toltelek 2 adaghoz eleg. Ezt mar en is csak akkor konstataltam, miutan elkeszult minden. Viszont baromi jol jott, mert masnap pikk-pakk keszitettem egy ujabb adag linzer tesztat, es rebarbara helyett malnat es fekete-szedret kupacoltam a tetejere (ezeket nem sutottem meg elotte, mint a rebarbarat!), egyutt sultek sutive, es isteni finomra sikeredett az is!

Az elegedettseg szemmel lathato ;)

 
 
 
 
Boldog tavaszi sutogetest kivanok, es ha kivancsiak vagytok az ujdonsagokra, tovabbi receptekre, kovessetek batran a facebook-on, szeretettel latlak Benneteket! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése